Το γούρι για το 2017

Το γούρι του Μουσείου Ακρόπολης για το 2017 είναι εμπνευσμένο από την αριστουργηματική λεοντοκεφαλή – υδρορροή του Αρχαίου Ναού της Αθηνάς Πολιάδας, που κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. στη θέση του κατοπινού Ερεχθείου. Η πολύχρωμη κεφαλή του βασιλικού ζώου διακοσμούσε τη στέγη του ναού και συγχρόνως προφύλασσε το ιερό κτήριο από κάθε κακό.

Το έκθεμα αυτό βρίσκεται στον 1ο όροφο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης. Το γούρι είναι διαθέσιμο στο Πωλητήριο του ισογείου.

Τιμή: 26,00€ / Σχέδιο: Κώστας Δημόπουλος

Παλαιότερα γούρια

Η μαγική σφαίρα (Δεκέμβριος 2015)

Το Γούρι του Μουσείου Ακρόπολης για το 2016 είναι εμπνευσμένο από την μαρμάρινη μαγική σφαίρα (2ος -3ος αι. μ.Χ.). Η μαρμάρινη μαγική σφαίρα βρέθηκε θαμμένη κοντά στο Διονυσιακό Θέατρο. Απεικονίζει το Θεό Ήλιο σε θρόνο, ένα λιοντάρι, ένα δράκοντα και διάφορα μαγικά σύμβολα. Η σφαίρα φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες με την προσδοκία ότι η μαγική της δύναμη θα οδηγούσε στο καλό και την ευτυχία.

Το έκθεμα αυτό βρίσκεται στον 1ο όροφο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και πιο συγκεκριμένα στις Αρχαιότητες 5ου αι. π.Χ.–5ου αι. μ.Χ.

Τιμή: 32,00€ / Σχέδιο: Αλεξάνδρα Τσουκαλά