Το παιδί που γεννιέται, το αγόρι που γίνεται έφηβος, ο έφηβος που γίνεται άνδρας, το κορίτσι που βαδίζει σταδιακά στη γαμήλια ζωή. Αυτά τα σημαντικά περάσματα στη ζωή του αρχαίου Αθηναίου χρειάζονταν θεϊκή αποδοχή και υποστήριξη. Μέσα από μία διαδραστική παρουσίαση οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα εκθέματα του Μουσείου που αντανακλούν σημαντικά στάδια ενηλικίωσης στην αρχαία Αθήνα. Στη συνέχεια, θα αναρωτηθούν αν και κατά πόσο υφίστανται αντίστοιχα στάδια και έθιμα ενηλικίωσης στη σύγχρονη κοινωνία.

 

Βάση προγράμματος και βοηθητικά μέσα

Βάση του προγράμματος αποτελούν τα εκθέματα του Μουσείου. Ως βοηθητικά μέσα θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος:

 • αρχαίες φιλολογικές και εικονογραφικές πηγές σε ηλεκτρονική μορφή,
 • ήχοι, κείμενα και εικόνες σχετικές με διάφορα ηλικιακά στάδια στη σύγχρονη ζωή σε φορητά ηλεκτρονικά μέσα.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τους Αρχαιολόγους - Φροντιστές, σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

Υλικό για προαιρετική ενασχόληση των μαθητών πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης

Κατά την επίσκεψη της σχολικής σας ομάδας στο Μουσείο Ακρόπολης, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της ηλικίας και της ενηλικίωσης στην αρχαιότητα και σήμερα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να εξοικειωθεί μ’ αυτές τις έννοιες με αφετηρία τα αντικείμενα. Η σύντομη προετοιμασία των μαθητών πριν από την επίσκεψη στο Μουσείο μπορεί να  κάνει  την εμπειρία αυτού του προγράμματος ακόμη πιο εποικοδομητική. Μετά από την επίσκεψή σας στο Μουσείο μπορείτε να προτείνετε στους μαθητές σας τη συνέχιση της κριτικής και δημιουργικής ενασχόλησης με το ίδιο θέμα με βάση το παρακάτω υλικό, ενισχύοντας μ’ αυτό τον τρόπο τα οφέλη από την εμπειρία του προγράμματος.

Ενημερωθείτε για το σχετικό υλικό.

Με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ο μαθητής θα έχει τη δυνατότητα να:

 • εξοικειωθεί με τις έννοιες της ηλικίας και της ενηλικίωσης
 • γνωρίσει τα εκθέματα και το περιβάλλον του Μουσείου Ακρόπολης
 • κατανοήσει την έννοια του παρελθόντος και της αλλαγής των εποχών
 • οξύνει τις αισθήσεις του
 • αναπτύξει παρατηρητικότητα, κριτική σκέψη, φαντασία, προσοχή, μνήμη
 • κατανοήσει την αξία της ομαδικής εργασίας και της συνεργασίας, να αναπτύξει κοινωνικές αρετές
 • καλλιεργήσει την αισθητική του
 • αποκτήσει νέα ενδιαφέροντα και εμπειρίες
 • ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του
 • ψυχαγωγηθεί

Το πρόγραμμα μπορεί να αποβεί εποικοδομητική μαθησιακή εμπειρία για το μαθητή τόσο ανεξάρτητα όσο και σε συνδυασμό με τη διδακτέα ύλη του σχολικού προγράμματος.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ηλικίες: Α΄ – Γ΄ Λυκείου
Διάρκεια: 1 ώρα
Ημέρες: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη (Παρασκευή για σχολικές ομάδες εξωτερικού)
Ώρες έναρξης: Δευτέρα στις 9:30 π.μ. και Τρίτη, Τετάρτη στις 9:30 π.μ. και στις 11:00 π.μ.

Αριθμός συμμετεχόντων: Μέγιστη συμμετοχή 50 μαθητές ανά πρόγραμμα. Η σχολική ομάδα 50 μαθητών πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από δύο εκπαιδευτικούς, καθώς μέσα στο Μουσείο οι μαθητές χωρίζονται σε δύο μικρότερες ομάδες των 25 και κινούνται διαφορετικά στο χώρο. Ένας Αρχαιολόγος-Φροντιστής θα συνοδεύει την κάθε ομάδα. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής διαφορετικού προγράμματος για κάθε ομάδα των 25 ατόμων.

Για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη η κράτηση είτε μέσω τηλεφώνου στο 210 9000903, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. έως 5 μ.μ., είτε μέσω υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος συμπληρώνοντας τη Φόρμα Συμμετοχής και αποστέλλοντάς την είτε με τηλεομοιοτυπία στον αριθμό 211 8002720, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση schoolbookingsattheacropolismuseum [dot] gr. Εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα για την επιλεγμένη ημερομηνία και ώρα επίσκεψης ή για την συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το σχολείο θα λάβει κωδικό επιβεβαίωσης της κράτησής του.

Συζητήστε τα σχολικά προγράμματα με τους μαθητές σας.