Με βάση αριστουργηματικά εκθέματα, οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά σε ένα ταξίδι στην ιστορία του βράχου της Ακρόπολης. Με παρατήρηση και χρήση πηγών πληροφόρησης, με διάλογο και συνεργασία, μπορούν να ανακαλύψουν τη διαχρονική χρήση του εμβληματικού σημείου της πόλης των Αθηνών και να γνωρίσουν ανθρώπους που συνδέθηκαν με αυτό. Στο τέλος του προγράμματος καλούνται να δημιουργήσουν και να καταγράψουν εναλλακτικές και μελλοντικές ιστορίες της Ακρόπολης.
 


Βάση προγράμματος και βοηθητικά μέσα

Βάση του προγράμματος αποτελούν τα εκθέματα του Μουσείου. Ως βοηθητικά μέσα θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος:

 • μακέτες της Ακρόπολης και των μνημείων της
 • προβολές
 • φορητά ηλεκτρονικά μέσα με πλούσιο οπτικό υλικό και φιλολογικές πηγές
 • παιχνίδι με πηγές της ιστορίας της Ακρόπολης
 • μέσα βιντεοσκόπησης, καταγραφής και δημιουργίας

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του Μουσείου από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές.

Υλικό για προαιρετική ενασχόληση των μαθητών πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης

Κατά την επίσκεψη της σχολικής σας ομάδας στο Μουσείο Ακρόπολης, οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή, μέσα από την παρατήρηση, τη συζήτηση και τη δημιουργία, με τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον και η προσωπική αντίληψη του καθενός επηρεάζουν τη σημασία των αντικειμένων που υπάρχουν σ’ αυτό. Η σύντομη προετοιμασία των μαθητών πριν από την επίσκεψη στο Μουσείο μπορεί να κάνει την εμπειρία αυτού του προγράμματος ακόμη πιο εποικοδομητική. Μετά από την επίσκεψή σας στο Μουσείο μπορείτε να προτείνετε στους μαθητές σας τη συνέχιση της δημιουργικής ενασχόλησης με το ίδιο θέμα με βάση το παρακάτω υλικό, ενισχύοντας μ’ αυτό τον τρόπο τα οφέλη από την εμπειρία του προγράμματος.

Ενημερωθείτε για το σχετικό υλικό.

Με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ο μαθητής θα έχει τη δυνατότητα να:

 • εξοικειωθεί με την τοπική ιστορία και τις πηγές της γνωρίζοντας την ιστορία της Ακρόπολης
 • κατανοήσει την έννοια του χρόνου και της αλλαγής των εποχών
 • αντιληφθεί τη σημασία του υλικού πολιτισμού και την αξία της μελέτης του
 • εξοικειωθεί με τα εκθέματα και το περιβάλλον του Μουσείου Ακρόπολης
 • οξύνει τις αισθήσεις του
 • αναπτύξει παρατηρητικότητα, κριτική σκέψη, φαντασία, προσοχή, μνήμη, δημιουργικότητα
 • κατανοήσει την αξία της ομαδικής εργασίας και της συνεργασίας, να αναπτύξει κοινωνικές αρετές
 • καλλιεργήσει την αισθητική του
 • αποκτήσει νέα ενδιαφέροντα και εμπειρίες
 • ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του
 • ψυχαγωγηθεί

Το πρόγραμμα μπορεί να αποβεί εποικοδομητική μαθησιακή εμπειρία για το μαθητή τόσο ανεξάρτητα όσο και σε συνδυασμό με τη διδακτέα ύλη του σχολικού προγράμματος.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ηλικίες: Δ΄ Δημοτικού - Γ΄ Λυκείου
Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά
Ημέρες: Τρίτη, Τετάρτη (Παρασκευή για σχολικές ομάδες εξωτερικού)
Ώρες έναρξης: Τρίτη, Τετάρτη στις 9:30 π.μ. και στις 11:30 π.μ.

Αριθμός συμμετεχόντων: Μέγιστη συμμετοχή 50 μαθητές ανά πρόγραμμα. Η σχολική ομάδα 50 μαθητών πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από δύο εκπαιδευτικούς, καθώς μέσα στο Μουσείο οι μαθητές χωρίζονται σε δύο μικρότερες ομάδες των 25 και κινούνται διαφορετικά στο χώρο. Ένας Αρχαιολόγος-Φροντιστής θα συνοδεύει την κάθε ομάδα. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής διαφορετικού προγράμματος για κάθε ομάδα των 25 ατόμων.

Κρατήσεις: Για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη η κράτηση είτε μέσω τηλεφώνου στο 210 9000903, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. έως 5 μ.μ., είτε μέσω υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος συμπληρώνοντας τη Φόρμα Συμμετοχής και αποστέλλοντάς την είτε με τηλεομοιοτυπία στον αριθμό 211 8002720, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση schoolbookingsattheacropolismuseum [dot] gr. Εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα για την επιλεγμένη ημερομηνία και ώρα επίσκεψης ή για την συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το σχολείο θα λάβει κωδικό επιβεβαίωσης της κράτησής του.

Συζητήστε τα σχολικά προγράμματα με τους μαθητές σας.

Τελευταία ενημέρωση: Εξαντλήθηκαν οι θέσεις για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της περιόδου Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2017. Συνεχίζονται οι κρατήσεις του Μουσείου μόνο για τις απλές σχολικές επισκέψεις. Οι κρατήσεις για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της περιόδου Ιανουάριος - Μάιος 2018, θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο 2017.