12 Οκτωβρίου 2022

Αφιέρωμα Μουσείου Ακρόπολης στη μνήμη της Κατερίνας Κώστογλου - Δεσποίνη

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, στις 6:30 μ.μ., το Μουσείο Ακρόπολης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στη μνήμη της Αικατερίνης Κώστογλου - Δεσποίνη (1931-2021), Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων.

Η Κατερίνα Δεσποίνη, διακεκριμένη αρχαιολόγος, υπήρξε ενεργό μέλος σε ανασκαφές με τον Μανόλη Ανδρόνικο και υπό την εποπτεία και επιμέλειά της πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές με σημαντικά ευρήματα στη Σίνδο. Η Κατερίνα Δεσποίνη, σύζυγος του Γιώργου Δεσπίνη, ενός από τους κορυφαίους μελετητές της αρχαιοελληνικής γλυπτικής και αρχιτεκτονικής διεθνώς, και δη της κλασικής πλαστικής, εργάστηκε μαζί του με αφοσίωση και αγάπη. Η γενικότερη προσφορά της στην αρχαιολογία, την προστασία των μνημείων και την Αρχαιολογική Υπηρεσία υπήρξε πολύτιμη και ποικίλη. Εκπληρώνοντας την επιθυμία του συζύγου της, παραχώρησε την οικία του στον Πάνορμο της Τήνου, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Ναυτικού Μουσείου Πανόρμου.

Τιμώντας την προσφορά τους στην ελληνική Αρχαιολογία, το Μουσείο Ακρόπολης οργάνωσε βιβλιοθήκη σε κτήριο εντός του οικοδομικού τετραγώνου του (Μητσαίων και Χατζηχρήστου), με συγγράμματα και βιβλία της προσωπικής τους συλλογής τα οποία δώρισαν στο Μουσείο. Η βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2019 παρουσία της Κατερίνας Δεσποίνη και έλαβε το όνομα του αγαπημένου της συζύγου όπως επιθυμούσε η ίδια.

Για την ζωή και το έργο της Κατερίνας Δεσποίνη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, και θα μιλήσουν:

  • Εκπρόσωπος της οικογένειας Κώστογλου
  • Δρ. Ευγενία Βικέλα, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου
  • Δρ. Αγγελική Λεμπέση, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων (ανάγνωση ομιλίας από την Δρ. Ισμήνη Τριάντη)
  • Δρ. Ισμήνη Τριάντη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων
  • Δρ. Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων
  • Κωνσταντίνος Τσάκος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, ισόβιος εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Δημήτριος Παντερμαλής και είναι ανοιχτή στο κοινό.
 

Αφιέρωμα Μουσείου Ακρόπολης στη μνήμη της Κατερίνας Κώστογλου - Δεσποίνη

Φωτογραφία από εκδήλωση προς τιμή του Καθ. L. Beschi στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως το 1999. Από αριστερά: ο τιμώμενος με τους Ε. Τουλούπα, K. Beschi, Γ. και Κ. Δεσπίνη, Α. Μάντη και Φ. Στράτο.
Πηγή: Ενημερωτικό Δελτίο της Ένωσης Φίλων Ακροπόλεως, Τεύχος 24, 2013-2014

 ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
 

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας

Η χρήση των δεδομένων σας περιγράφεται στις ρυθμίσεις απορρήτου