Η «Πεπλοφόρος» (530 π.Χ.). Ψηφιακή εφαρμογή των αρχικών χρωμάτων πάνω στην τρισδιάστατη εικόνα του αυθεντικού έργου. Η ανάπτυξη του τρισδιάστατου μοντέλου χρηματοδοτήθηκε από το Έβδομο Πρόγραμμα - Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7ΠΠ/2007-2013 σύμφωνα με το συμβόλαιο αριθ. 270198

Aρχαϊκά Χρώματα

Τρίτη, 31 Ιουλίου, 2012 - Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Tο Μουσείο Ακρόπολης συνεχίζει την εκθεσιακή δράση για την μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων του που σώζουν λίγο ή πολύ τα χρώματά τους, ανοίγοντας μία ευρύτατη συζήτηση με κοινό και ειδικούς για θέματα τεχνικής των χρωμάτων, την ανίχνευσή τους με νέες τεχνολογίες, την πειραματική χρήση τους σε μαρμάρινες επιφάνειες, την ψηφιακή αποκατάστασή τους, τη σημασία τους αλλά και την αισθητική αντίληψη της αρχαϊκής εποχής για τα χρώματα. Η ως τώρα επιστημονική έρευνα για το χρώμα στα αρχαία γλυπτά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και έχει οδηγήσει σε εκπληκτικά συμπεράσματα που αναίρεσαν σε μεγάλο βαθμό στερεότυπες παραδοχές για την αρχαία γλυπτική. Το χρώμα αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε όχι στοιχείο απλής διακόσμησης αλλά προστιθέμενη αισθητική ποιότητα του γλυπτού.

Τα χρώματα για τους αρχαίους Έλληνες και την κοινωνία τους αποτελούσαν ένα μέσο χαρακτηρισμού. Οι θεοί είχαν ξανθή κόμη που ακτινοβολούσε τη δύναμή τους, οι πολεμιστές και αθλητές φαιόχρωμη επιδερμίδα ως ένδειξη αρετής και ανδρείας, οι κόρες λευκό δέρμα που δήλωνε τη χάρη και λάμψη της νεότητας.

Η μουσειακή δράση για τα Αρχαϊκά Χρώματα βασίζεται σε πολύ προσεκτική παρατήρηση, σε φασματοσκοπικές αναλύσεις, σε ειδική φωτογράφιση, σε προσπάθειες αναπαραγωγής των αρχαίων χρωμάτων και εφαρμογή τους σε παριανό μάρμαρο και φυσικά στην αναζήτηση πολύτιμων πληροφοριών από τις γραπτές πηγές για τα χρώματα.

Τα ξεκάθαρα, κορεσμένα χρώματα των αγαλμάτων πάνω στα φωτεινά ενδύματα και τα τρυφερά σώματα, σε συνδυασμό με τα πλούσια κοσμήματα, συχνά από μέταλλο, και τους περίτεχνους βοστρύχους της κόμης δημιουργούσαν μία ιδιαίτερη αισθητική χαρά κάνοντας τα αρχαϊκά αγάλματα να είναι για τους ανθρώπους της εποχής «θαύμα ιδέσθαι».

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στην πλούσια συλλογή αρχαϊκών αγαλμάτων στην Αρχαϊκή Αίθουσα (1ος όροφος) και να ανακαλύψουν αυτά που σώζουν τα χρώματά τους.

Οικογενειακά παιχνίδια για τα αρχαϊκά χρώματα

Στο πλαίσιο της δράσης «Αρχαϊκά Χρώματα», το Μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες με τα παιδιά τους να ανακαλύψουν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα από τρία παιχνίδια: το παιχνίδι αναζήτησης λεπτομερειών, την κασετίνα ζωγραφικής και το DOMINO. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ψηφιακό παιχνίδι «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο»

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν τη συμμετοχή τους στη δράση «Αρχαϊκά Χρώματα» στο σπίτι τους, μέσα από το ψηφιακό παιχνίδι «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο». Εκεί μπορούν να διαλέξουν το πινέλο και τα χρώματα που επιθυμούν, χρωματίζοντας το άγαλμα της Πεπλοφόρου και αποθηκεύοντας ή τυπώνοντας το έργο τους όσες φορές επιθυμούν και με πολλές απίθανες παραλλαγές.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων στην Αρχαϊκή Αίθουσα

Την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, το Μουσείο Ακρόπολης φιλοξένησε μια μοναδική συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων στην Αρχαϊκή Αίθουσα, που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού. Δείτε το βίντεο εδώ.

facebook