Βραδινή εξωτερική όψη της Αίθουσας του Παρθενώνα (άνω φωτογραφία). / Μαγική σφαίρα με τον θεό Ήλιο, λιοντάρι και αστρικά, μαγικά, αλχημιστικά και αλληγορικά σύμβολα. 2ος-3ος αι. μ.Χ. (κάτω φωτογραφία).

Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες

Σάββατο, 16 Μαΐου - Κυριακή, 24 Μαΐου, 2015

Τα άστρα, ιδίως η Σελήνη και ο Ήλιος, έπαιζαν ιδιαίτερο ρόλο στη διευθέτηση του χρόνου, στις πεποιθήσεις των ανθρώπων, στην κατανόηση της θέσης του ανθρώπου στο σύμπαν. Οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν ανθρώπινη μορφή στα ουράνια σώματα και καθημερινή πορεία πάνω από τη γη σε άρματα ή άλογα. Στη Φειδιακή τέχνη οι απεικονίσεις αστρικών θεοτήτων βρίσκουν την πιο μεγαλειώδη έκφρασή τους χαρίζοντας κοσμικό χαρακτήρα σε μεγάλες στιγμές. Με επίκεντρο τα γλυπτά του Παρθενώνα και με τη χρήση πλούσιου εποπτικού υλικού οι επισκέπτες συζητούν με τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές για τον πολύμορφο και συναρπαστικό κόσμο των αστεριών και την παρουσία τους στα μνημεία της Ακρόπολης.

Η θεματική παρουσίαση «Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες» συμπεριλαμβάνεται στις εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις και γίνεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων». Λόγω της υψηλής ζήτησης, η ίδια θεματική παρουσίαση θα προσφερθεί δωρεάν στους επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης από τις 22 Μαΐου έως τις 24 Μαΐου 2015.
 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ελληνικά: Σάββατο 16 Μαΐου 2015, στις 8:30 μ.μ. & 10:30 μ.μ. / Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, στις 7 μ.μ. & 9 μ.μ. / Σάββατο 23 Μαΐου 2015, στις 11 π.μ. & 2 μ.μ. / Κυριακή 24 Μαΐου 2015, στις 11 π.μ. και 2 μ.μ.
Διάρκεια: 40 λεπτά
Συμμετοχή: Έως 35 επισκέπτες ανά θεματική παρουσίαση.
Η είσοδος στην θεματική παρουσίαση είναι ελεύθερη.
Δελτία συμμετοχής θα βρείτε μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη της κάθε παρουσίασης στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Σημείο συνάντησης: Γραφείο Πληροφοριών

facebook