Γούρι 2018: «Αγαθή Τύχη»

Το γούρι του Μουσείου Ακρόπολης για το 2018 είναι εμπνευσμένο από το στεφάνι μυρτιάς που εικονίζεται σε μαρμάρινη πλάκα και εκτίθεται στην Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης (μέσα του 1ου αι. μ.Χ.). Η πλάκα με το ανάγλυφο στεφάνι από φύλλα και καρπούς μυρτιάς αφιερώθηκε στον Απόλλωνα υπό Μακραίς, ο οποίος λατρευόταν σε σπηλιά κάτω από τους επιμήκεις βράχους στα δυτικά της Ακρόπολης.  Ο άρχοντας θεσμοθέτης Μητρόδωρος από τον Μαραθώνα (επόπτης εφαρμογής του δικαίου) χάρισε στο θεό την ανάγλυφη απεικόνιση του ‘’στεφάνου μυρσίνης’’ που του είχε προσφέρει η πόλη για την πετυχημένη θητεία του. Πάνω αριστερά στη μαρμάρινη πλάκα διαβάζεται η ευχή «Αγαθή Τύχη».

Σχέδιο: Κώστας Δημόπουλος

Γούρι 2017: «Λεοντοκεφαλή»

Το γούρι του Μουσείου Ακρόπολης για το 2017 είναι εμπνευσμένο από την αριστουργηματική λεοντοκεφαλή – υδρορροή του Αρχαίου Ναού της Αθηνάς Πολιάδας, που κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. στη θέση του κατοπινού Ερεχθείου. Η πολύχρωμη κεφαλή του βασιλικού ζώου διακοσμούσε τη στέγη του ναού και συγχρόνως προφύλασσε το ιερό κτήριο από κάθε κακό.

Το έκθεμα βρίσκεται στον 1ο όροφο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης.

Σχέδιο: Κώστας Δημόπουλος

Γούρι 2016: «Μαγική σφαίρα»

Το γούρι του Μουσείου Ακρόπολης για το 2016 είναι εμπνευσμένο από την μαρμάρινη μαγική σφαίρα (2ος-3ος αι. μ.Χ.). Η μαρμάρινη μαγική σφαίρα βρέθηκε θαμμένη κοντά στο Διονυσιακό Θέατρο. Απεικονίζει το Θεό Ήλιο σε θρόνο, ένα λιοντάρι, ένα δράκοντα και διάφορα μαγικά σύμβολα. Η σφαίρα φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες με την προσδοκία ότι η μαγική της δύναμη θα οδηγούσε στο καλό και την ευτυχία.

Το έκθεμα βρίσκεται στον 1ο όροφο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και πιο συγκεκριμένα στις Αρχαιότητες 5ου αι. π.Χ.–5ου αι. μ.Χ.

Σχέδιο: Αλεξάνδρα Τσουκαλά