Στιγμιότυπα από παλαιότερες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Μουσείου Ακρόπολης. Φωτογραφία κάτω δεξιά: Το γούρι 2016 σε σχέδιο της Αλεξάνδρας Τσουκαλά.

Χριστούγεννα στο Μουσείο Ακρόπολης

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου - Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, 2015
Χριστούγεννα στο Μουσείο Ακρόπολης στις 19, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2015

Με ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, την Ακρόπολη φτιαγμένη με LEGO®, με χαρούμενες μελωδίες και τραγούδια, κεράσματα και άλλες εκπλήξεις, το Μουσείο Ακρόπολης θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του στις 19, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2015.

Παιδικό εργαστήριο «Ναοί και άλλα κτήρια από LEGO® εμπνευσμένα από την Ακρόπολη»

Οι μικροί φίλοι που θα επισκεφθούν το Μουσείο τις γιορτινές μέρες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν με πολλή φαντασία δικά τους κτήρια από λευκά τουβλάκια LEGO®. Έμπνευσή τους, οι ναοί, οι κίονες και τα κιονόκρανα από την Ακρόπολη! Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τον Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης της ΥΣΜΑ.

Ηλικίες: παιδιά 7-11 ετών
Ημέρες & ώρες εργαστηρίου: Σάββατο 19 Δεκεμβρίου & Κυριακή 20 Δεκεμβρίου / στις 11 π.μ. & 1 μ.μ.
Κρατήσεις: Για τη συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική προκράτηση στο 210 9000900 (Δευτέρα - Παρασκευή, 9 π.μ. έως 4 μ.μ.).
Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας
Αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήρι: 25 παιδιά
Συμβολικό αντίτιμο: 2 ευρώ για κάθε παιδί.
Διάρκεια εργαστηρίου: 90 λεπτά.

Δείτε σκηνές από τη μακέτα LEGO®Acropolis που βρίσκεται στο Μουσείο.

Παιδική δράση «Φώτισε με τις ευχές σου το Μουσείο»

Οι ευχές των αρχαίων αποτυπώνονται με διαφορετικούς τρόπους σε σπουδαία εκθέματα του Μουσείου. Tα παιδιά και οι γονείς/συνοδοί τους συζητούν γι’ αυτές με τους Αρχαιολόγους - Φροντιστές στην αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής, ανάμεσα στα αγάλματα των ιππέων. Στη συνέχεια, στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου με θέα την αρχαϊκή αίθουσα καταγράφουν τις ευχές τους προσθέτοντας το δικό τους φως στο φως του Μουσείου. Η δράση πραγματοποιείται από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου.

Ηλικίες: παιδιά έως 12 ετών
Ημέρες & ώρες δράσης: Κυριακή 20 Δεκεμβρίου / από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.

Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη για τα παιδιά. Απαραίτητη η συνοδεία γονέα/συνοδού με το εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου.
Η δράση ξεκινά στην αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής, ανάμεσα στα αγάλματα των ιππέων.

Παιδική δράση «Στόλισε τον πέπλο της Αθηνάς»

Ένα αντικείμενο σύμβολο της μεγαλύτερης γιορτής της Αθήνας, ο πολύχρωμος πέπλος της Αθηνάς με θέμα τη Γιγαντομαχία, αναδύεται μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου και γίνεται έμπνευση για να στολίσουν παιδιά και οι γονείς/συνοδοί τους, τον δικό τους πέπλο. Η δράση πραγματοποιείται από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου.

Ηλικίες: παιδιά έως 12 ετών
Ημέρες & ώρες δράσης: Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη για τα παιδιά. Απαραίτητη η συνοδεία γονέα/συνοδού με το εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου.
Η δράση ξεκινά στην προθήκη 8 της αίθουσας της αρχαϊκής συλλογής.

Περιοδική έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών»

Συνεχίζεται ως τις 10 Ιανουαρίου 2016 η περιοδική έκθεση με θέμα τα περίφημα μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης που τίμησαν με δωρεές λαμπρών οικοδομημάτων οι ηγεμόνες των ελληνιστικών βασιλείων. Το Μουσείο προσκαλεί και τους μικρούς επισκέπτες από 8 ετών με τους γονείς τους να μάθουν για τα μυστήρια στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και να αναζητήσουν τα χαρακτηριστικά εκθέματα της έκθεσης με το δωρεάν φυλλάδιο «Μια εξερεύνηση στα μυστήρια της Σαμοθράκης», με τη βοήθεια του καπετάνιου Αρισταγόρα.

Η είσοδος στην περιοδική έκθεση είναι ελεύθερη.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την περιοδική έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών».

Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες μελωδίες

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, οι σπουδαστές των μουσικών συνόλων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας θα παρουσιάσουν μια χριστουγεννιάτικη συναυλία με γνωστά έργα των Bach, Strauss, Tchaikovsky κ.ά., υπό τη διεύθυνση των Μ. Παπαπέτρου και Ν. Σαραντίδου. Στη συναυλία θα συμμετέχει και η εντυπωσιακή χορωδία του μοντέρνου τμήματος Jazz Pop Gospel Choir υπό τη διεύθυνση της Μ. Σάττι.

Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, το ιστορικό σχήμα της Μουσικής της Πολεμικής Αεροπορίας θα παρουσιάσει ένα πρωτοχρονιάτικο εορταστικό ρεπερτόριο, με γνωστά ελληνικά και διεθνή μουσικά κομμάτια. Την μουσική θα διευθύνει ο Σμηναγός (ΜΣ) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος.

Το «μαγικό» γούρι 2016

Το φετινό γούρι του Μουσείου Ακρόπολης σε σχέδιο της Αλεξάνδρας Τσουκαλά είναι εμπνευσμένο από την μαρμάρινη μαγική σφαίρα που βρέθηκε θαμμένη κοντά στο Διονυσιακό Θέατρο. Απεικονίζει το Θεό Ήλιο σε θρόνο, ένα λιοντάρι, ένα δράκοντα και διάφορα μαγικά σύμβολα. Η σφαίρα φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες με την προσδοκία ότι η μαγική της δύναμη θα οδηγούσε στο καλό και την ευτυχία.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα στα Πωλητήρια του Μουσείου.

facebook