Το "Κύπελλο Bréal" του Σπύρου Λούη

Τρίτη, 28 Αυγούστου, 2012 - Κυριακή, 31 Αυγούστου, 2014

Ο Μαραθώνιος Δρόμος, το πιο δημοφιλές και αναγνωρισμένο αγώνισμα του αθλητικού ημερολογίου, χρωστά την ύπαρξή του στον Μιχαήλ Mπρεάλ, ο οποίος πρότεινε να συμπεριληφθεί ο αγώνας στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896 και επίσης συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας ειδικού κυπέλλου προς απονομή στον νικητή. Ο αγώνας έλαβε χώρα την τελευταία ημέρα των πρώτων εκείνων Oλυμπιακών και αποτέλεσε το πλέον αναμενόμενο και δραματικό γεγονός της διοργάνωσης. Επιπλέον, η ανάδειξη ενός Έλληνα δρομέα, του Σπύρου Λούη, ως νικητή, ξεσήκωσε ένα κύμα ενθουσιασμού στην Αθήνα και αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της επιτυχημένης αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την Τρίτη 28 Αυγούστου 2012, το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει σε ξεχωριστή προθήκη στον προθάλαμό του το ιστορικό Κύπελλο που είχε απονεμηθεί στον Σπύρο Λούη, το νικητή του μαραθωνίου αγώνα στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896 και προσκαλεί όλους να το δουν.  

Το ασημένιο Κύπελλο, έπαθλο που πρόσφερε ο διάσημος φιλέλληνας και γλωσσολόγος Michel Bréal, αποκτήθηκε στις 18 Απριλίου 2012 από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε δημοπρασία του οίκου Christie’s.

Το Κύπελλο θα εκτίθεται στο Μουσείο Ακρόπολης έως τον Δεκέμβριο του 2015, με ελεύθερη είσοδο τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του.

Σχετικές πηγές:

Ταινία μικρού μήκους αναφορικά με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, στην Αθήνα, τη νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο Δρόμο και το Ασημένιο Κύπελλο του Μιχαήλ Μπρεάλ, που απονεμήθηκε τιμητικά στον νικητή.

Έντυπο του Κυπέλλου Bréal του Σπύρου Λούη

facebook