Γενικές πληροφορίες

Στο πλαίσιο των μέτρων υγειονομικής προστασίας των επισκεπτών, αναστέλλεται η παροχή υπηρεσιών δανεισμού των οικογενειακών σακιδίων.

Το Μουσείο Ακρόπολης δίνει στις οικογένειες τη δυνατότητα να γνωρίσουν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από τα δανειστικά σακίδια. Οι οικογένειες παραλαμβάνουν το δανειστικό σακίδιο με το οικογενειακό παιχνίδι της επιλογής τους από το Γραφείο Πληροφοριών με την παράδοση ταυτότητας τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Τα δανειστικά σακίδια δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και διατίθενται προς πώληση στα πωλητήρια του Μουσείου.

Δανειστικό σακίδιο «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τις οικογένειες με παιδιά από 8 ετών έως 12 ετών να εξερευνήσουν την Αίθουσα του Παρθενώνα με τη βοήθεια ενός νέου δανειστικού σακιδίου με θέμα «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα», το οποίο περιλαμβάνει:

1. Το εκπαιδευτικό έντυπο «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα», μέσα από το οποίο γονείς και παιδιά γνωρίζουν τον Παρθενώνα και τα γλυπτά του, τα αετώματα, τις μετόπες και τη ζωφόρο.

2. Τον παιδικό χάρτη της Αίθουσας του Παρθενώνα με μια προτεινόμενη διαδρομή επίσκεψης. Τα παιδιά σε κάθε μία από δέκα επιλεγμένες θέσεις αναζητούν ένα συγκεκριμένο έκθεμα και κολλούν το αντίστοιχο αυτοκόλλητο.

3. Τα 4 χρωματιστά πουγκιά με παιχνίδια και εκπλήξεις για τα παιδιά.

4. Το παιχνίδι ανασύνθεσης (παζλ) με μια έγχρωμη σχεδιαστική αναπαράσταση του Παρθενώνα.

Ψηφιακό παιχνίδι: Το σακίδιο συνδυάζεται με την ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο «Η Ζωφόρος του Παρθενώνα» η οποία περιλαμβάνει κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό για την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική του Παρθενώνα, καθώς και πολλά παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά να εξερευνήσουν καλύτερα τη ζωφόρο του Παρθενώνα.

Δανειστικό σακίδιο «Αρχαϊκά Χρώματα»

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης «Αρχαϊκά Χρώματα», το Μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες με παιδιά από 8 έως 11 ετών να ανακαλύψουν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα από 3 διαφορετικά παιχνίδια:

  1. Το παιχνίδι αναζήτησης λεπτομερειών στα αρχαϊκά γλυπτά, εκεί όπου σώζεται το χρώμα τους.
  2. Την κασετίνα ζωγραφικής που περιέχει πραγματικά ορυκτά χρώματα και αντίστοιχα μολύβια για να χρωματίζουν τα παιδιά το σχέδιο της Πεπλοφόρου.
  3. Το DOMINO με συνδυασμούς σε ελεύθερη χρωματική απόδοση από τα σχέδια που διακοσμούσαν ρούχα και σκουλαρίκια των Κορών της αρχαϊκής εποχής.

Ψηφιακό παιχνίδι: Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν τη συμμετοχή τους στη δράση «Αρχαϊκά Χρώματα» στο σπίτι τους μέσα από το ψηφιακό παιχνίδι «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο». Εκεί μπορούν να διαλέξουν το πινέλο και τα χρώματα που επιθυμούν, χρωματίζοντας το άγαλμα της Πεπλοφόρου και αποθηκεύοντας ή τυπώνοντας το έργο τους όσες φορές επιθυμούν και με πολλές απίθανες παραλλαγές.

Δανειστικό σακίδιο «Αναζητώντας τη θεά Αθηνά»

Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τις οικογένειες με παιδιά από 6 έως 9 ετών να γνωρίσουν τη θεά Αθηνά και τα σύμβολά της, μέσα από 3 διαφορετικά παιχνίδια:

  1. Το παιχνίδι «Mια μέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης αναζητώντας τη θεά Αθηνά» που περιλαμβάνει καρτέλες με στοιχεία για τη θεά, σχεδιαστικές ή ψηφιακές αναπαραστάσεις της και προτεινόμενες δραστηριότητες.
  2. Το μαγνητικό παιχνίδι «Mια μέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης παίζοντας με τα σύμβολα της θεάς Αθηνάς» όπου τα παιδιά μαθαίνουν τα σύμβολα από τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν τη θεά Αθηνά.
  3. Το παιχνίδι μνήμης με τίτλο «Mια μέρα στο μουσείο Ακρόπολης παίζοντας με τα πρόσωπα της θεάς Αθηνάς» ζωγραφισμένα επάνω σε πήλινα αγγεία.

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της αναζήτησης της θεάς Αθηνάς μέσα στο Μουσείο χρησιμοποιούν έναν ειδικά σχεδιασμένο παιδικό χάρτη καθώς και αυτοκόλλητα με τις παραστάσεις της θεάς Αθηνάς που κολλούν κάθε φορά που αναγνωρίζουν ένα άγαλμα. Το Μουσείο εγκατέστησε ειδικές παιδικές λεζάντες για την αναζήτηση των 12 εκθεμάτων που περιλαμβάνει το παιχνίδι. Δείτε το βίντεο.

Ψηφιακό παιχνίδι: Το παιχνίδι συνδυάζεται με την ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο «Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης», μία εικονική περιήγηση με στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με τις διαφορετικές υποστάσεις της θεάς, αλλά και με το Μουσείο Ακρόπολης.