Περικλής Ξανθίππου

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2010 - Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, 2011

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την πρώτη θεματική έκθεση με τίτλο «Περικλής Ξανθίππου». Το Μουσείο Ακρόπολης, όσο κανένα άλλο μουσείο στη χώρα φιλοξενεί εκθέματα που σχετίζονται άμεσα με ηγετικές ιστορικές προσωπικότητες της πολιτικής και της τέχνης. Τα διάσημα γλυπτά του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο είναι δίχως αμφιβολία προϊόν του πολιτικού προγράμματος του Περικλή και της τέχνης του Φειδία. Για την ορθή κατανόησή τους από τον μέσο επισκέπτη, το Μουσείο οργανώνει μία ειδική θεματική έκθεση με λίγα αλλά σημαντικά αρχαιολογικά, επιγραφικά, νομισματικά και ιστορικά τεκμήρια που καταδεικνύουν την πολιτική του μεγάλου Περικλή και βοηθούν στην ερμηνεία της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Φειδία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι ανατρεπτικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν για την εφαρμογή της πρώτης δημοκρατίας, η επιμελώς στοχευμένη εσωτερική και εξωτερική πολιτική, ο έλεγχος της διαχείρισης των δημοσίων πιστώσεων για τον Παρθενώνα και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς. Όλα αυτά βοηθούν ώστε ο επισκέπτης του τρίτου ορόφου να μπαίνει ιστορικά υποψιασμένος στην αίθουσα του Παρθενώνα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής με συνεργάτες τον αρχαιολόγο Θεμιστοκλή Βάκουλη και την αρχιτέκτονα Ελένη Σπάρτση.

facebook