Τμήμα ανάγλυφης ζωφόρου με αρχαϊστικές χορεύτριες από το Κτήριο του Τελετουργικού Χορού.

Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών

Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2015 - Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2016

Το Μουσείο Ακρόπολης ξεκίνησε από φέτος μια σειρά εκθέσεων με σημαντικά έργα του αρχαίου κόσμου από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος του είναι να παρουσιάσει ασυνήθιστα θέματα που θα ενδιέφεραν το σύγχρονο επισκέπτη και παράλληλα να διεγείρει το ενδιαφέρον του να επισκεφθεί τους τόπους προέλευσης των εκθεμάτων.

Η πρώτη θεματική έκθεση της σειράς έχει θέμα τα περίφημα μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης, που τίμησαν με δωρεές λαμπρών οικοδομημάτων οι ηγεμόνες των ελληνιστικών βασιλείων. Η επίσημη σχέση των αρχαίων με τους θεούς είχε δημόσιο χαρακτήρα. Παράλληλα όμως από νωρίς άρχισαν να γεννιούνται μυστηριακές λατρείες προσιτές μόνο σε εκείνους που είχαν γίνει αποδεκτοί στις τελετουργίες μετά από συγκεκριμένες δοκιμασίες. Η αυστηρή επιταγή προς τους μυημένους να τηρήσουν απόλυτη μυστικότητα για το περιεχόμενο των μυστηρίων δεν άφησε περιθώριο για αποκάλυψη πολλών πληροφοριών για τα αρχαία μυστήρια. Οι ανασκαφές όμως στο ιερό της Σαμοθράκης έφεραν στο φως τελετουργικά κτήρια και σκεύη που μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε μια εικόνα.

Συνολικά 252 εκθέματα (αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, αγγεία, ειδώλια, επιγραφές, μικροτεχνία), συγκροτήθηκαν σε ομάδες με κριτήριο τη σχέση τους με τα κτίσματα του ιερού. Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με τις εφορείες αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου. Στην πραγματοποίησή της συνέβαλε ουσιαστικά η μακρόχρονη εμπειρία του Δημήτρη Μάτσα, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της αρχαιολογικής του σταδιοδρομίας στη Σαμοθράκη.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουνίου 2015 έως 10 Ιανουαρίου 2016 (στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης)

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη: 9:00 π.μ. - 5:00 μ.μ. / Παρασκευή: 9:00 π.μ. - 10:00 μ.μ. / Σάββατο και Κυριακή: 9:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.

Η είσοδος στην περιοδική έκθεση είναι ελεύθερη.

Φωτογράφιση: Επιτρέπεται χωρίς φλας.

Θεματικές Παρουσιάσεις: Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις δύο θεματικές παρουσιάσεις της περιοδικής έκθεσης, «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών» και «Οι Μεγάλοι Θεοί της Σαμοθράκης και η Αθηνά της Ακρόπολης», και να απολαύσουν τα εκθέματα της Σαμοθράκης με πλοηγούς τους Αρχαιολόγους - Φροντιστές του Μουσείου.

Για μαθητές και εκπαιδευτικούς: Το Μουσείο Ακρόπολης δίνει την δυνατότητα συμμετοχής των σχολείων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στη Σαμοθράκη».

Για παιδιά και γονείς: Με το φυλλάδιο «Μια εξερεύνηση στα μυστήρια της Σαμοθράκης», οι μικροί επισκέπτες από 8 ετών περιηγούνται με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο στην περιοδική έκθεση.

Διαγωνισμός φωτογραφίας: Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών», το Μουσείο Ακρόπολης διοργανώνει έναν διαγωνισμό φωτογραφίας στο Instagram με θέμα “My Samothraki Exhibition”. Το Μουσείο προσκαλεί τον κόσμο να δημιουργήσουν μαζί την ψηφιακή έκθεση #MySamothrakiExhibition, μια συλλογή φωτογραφιών όπου οι εμπειρίες από τη Σαμοθράκη συναντούν τα αρχαιολογικά μυστήρια του νησιού.

facebook