Χάλκινο άγαλμα θωρακοφόρου έφιππου ανδριάντα από τη θάλασσα νοτίως της Καλύμνου. 2ος αι.π.Χ. Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων 2006/1.

Χάλκινο άγαλμα από τη θάλασσα της Καλύμνου

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, 2016 - Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2017

Το Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων παρουσιάζει τον κορμό ενός χάλκινου έφιππου ανδριάντα που πιάστηκε το 2006 σε αλιευτικά δίχτυα στα νερά της Καλύμνου, από όπου είχαν ήδη ανελκυστεί σε προηγούμενα χρόνια και άλλα χάλκινα γλυπτά. Πρόκειται για πρωτότυπα έργα των ελληνιστικών χρόνων που διακρίνονται για την υψηλή καλλιτεχνική τους ποιότητα.

Το χάλκινο άγαλμα εκτίθεται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 14 Οκτωβρίου 2016 έως τις 31 Μαρτίου 2017. Η έκθεση συμπίπτει με τον επετειακό εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων το 1976.

Για την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο αυτό δεν απαιτείται εισιτήριο.

Σχετικά με το έκθεμα (φωτογραφία αριστερά):
Χάλκινο άγαλμα θωρακοφόρου έφιππου ανδριάντα από τη θάλασσα νοτίως της Καλύμνου. Ο ‘δερμάτινος’ θώρακας του ιππέα έχει διακοσμητικά σχήματα στο κάτω μέρος και φέρει ρόδακα στον οποίο στερεωνόταν ο ιμάντας της επωμίδας. Στη μέση είναι ζωσμένος με διπλό ζωστήρα διακοσμημένο με ρόμβους. Αυτοί οι ζωστήρες ήταν ένδειξη του αξιώματος του εικονιζόμενου. Με ιδιαίτερη φροντίδα ανοίγουν στο κάτω μέρος του θώρακα οι ‘δερμάτινες’ πτέρυγες για να προσαρμοστούν στο σώμα του αλόγου. 2ος αι.π.Χ. Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων 2006/1.

facebook