20 Ιουνίου 2022 - 23 Απριλίου 2023

Των Aθήνηθεν άθλων. Παναθηναϊκοί αμφορείς από το Τορόντο του Καναδά στη γενέθλια γη.

 

Δύο εξαιρετικής τέχνης αγγεία άφησαν για λίγο το μακρινό Τορόντο του Καναδά, για να παρουσιαστούν στο Μουσείο Ακρόπολης. Κατασκευασμένα στην Αττική πριν από 2.500 χρόνια, δωρίστηκαν στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο μέσω βρετανικών ιδιωτικών συλλογών. Σήμερα επιστρέφουν για λίγους μήνες στη γενέθλια γη, για να αναδείξουν μία ακόμα πτυχή της κοινωνικής, θρησκευτικής και πολιτικής ζωής του τόπου που γέννησε τη δημοκρατία.

Πρόκειται για δύο παναθηναϊκούς αμφορείς, τα γεμάτα λάδι αγγεία που απονέμονταν ως έπαθλα σε νικητές των αγώνων της γιορτής των Μεγάλων Παναθηναίων. Στη μία όψη είναι διακοσμημένα με τη μορφή της Αθηνάς Προμάχου και στην άλλη με σκηνές σχετικές με τα αγωνίσματα για τα οποία δόθηκαν ως βραβεία.

Οι αγώνες διεξάγονταν τις πρώτες μέρες της οκταήμερης γιορτής των Παναθηναίων, η οποία ολοκληρωνόταν με μεγαλειώδη πομπή του αθηναϊκού λαού προς την Ακρόπολη. Οι αμφορείς από το Τορόντο, τοποθετημένοι στην Αίθουσα του Παρθενώνα, συνδιαλέγονται με τη ζωφόρο του μεγάλου ναού, στην οποία ο Φειδίας και οι συνεργάτες του λάξευσαν αριστουργηματικά την παναθηναϊκή πομπή.

Η παρουσίασή τους στο Μουσείο Ακρόπολης, που θα διαρκέσει από 20/06/2022 έως 23/04/2023, αποτελεί μία παράλληλη δράση με το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο, όπου από τον Μάρτιο του 2022 παρουσιάζεται η Κόρη της Ακρόπολης 670. Η δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο μουσείων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών.

Οι δύο παναθηναϊκοί αμφορείς 915.24 και 919.5.148 είναι δάνειο από το ROM (Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο), στο Τορόντο του Καναδά.

ΕΙΚΟΝΕΣ


ΒΙΝΤΕΟ


Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας

Η χρήση των δεδομένων σας περιγράφεται στις ρυθμίσεις απορρήτου