ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η Ακρόπολη μεταμορφώνεται σε ιερό χώρο

Το χάλκινο έλασμα με την παράσταση της μυθικής Γοργούς, που παρουσιάζεται σε ξεχωριστή προθήκη, σηματοδοτεί τον μετασχηματισμό της Ακρόπολης από ανακτορικό κέντρο σε ιερό. 

Μέχρι τα τέλη του 8ου αι. π.Χ. ο θεσμός της κληρονομικής βασιλείας έχει αποδυναμωθεί και η εξουσία έχει μεταβιβαστεί σε μια μικρή ομάδα αριστοκρατών. Οι νέοι άρχοντες μεταφέρουν το διοικητικό κέντρο στη βορειοανατολική πλαγιά του βράχου, και έτσι η κορυφή της Ακρόπολης μετατρέπεται σε τόπο λατρείας των θεών. Τον 8ο και τον 7ο αι. π.Χ. στη θέση του ανακτόρου υπάρχει ένας μικρός πλινθόκτιστος ναός, αφιερωμένος στην προστάτιδα της πόλης Αθηνά Πολιάδα και στον μυθικό βασιλιά Ερεχθέα. Στη διακόσμηση του ναού αυτού φαίνεται ότι ανήκει το χάλκινο έλασμα της Γοργούς. 

Την ίδια εποχή υπάρχει πιθανότατα ένας ακόμη πλινθόκτιστος ναός, στη θέση του κατοπινού Παρθενώνα, αφιερωμένος στην πολεμική υπόσταση της θεάς, την Αθηνά Παλλάδα ή Παρθένο. Στους ναούς αυτούς οι ευγενείς της εποχής αφιερώνουν τα μεγάλα τριποδικά αγγεία, τμήματα των οποίων παρουσιάζονται στις εντοιχισμένες προθήκες του πρώτου ορόφου. 
 

 

ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας

Η χρήση των δεδομένων σας περιγράφεται στις ρυθμίσεις απορρήτου