Αριθμός αντικειμένου
Ακρ. 3
Δημιουργός
Εργαστήριο αττικό
Είδος
Αρχιτεκτονικό γλυπτό
Εποχή
Αρχαϊκή εποχή
Χρονολόγηση
Γύρω στο 570 π.Χ.
Διαστάσεις
Ύψος: 1,44 μ.
Μήκος: 14,1 μ.
Πλάτος: 0,66 μ.
Κεντρικό σύμπλεγμα: 1,44 x 5,25 μ.
Ηρακλής και Τρίτωνας: 0,8 x 3,55 μ.
Τρισώματος δαίμονας: 0,76 x 3,23 μ.
Υλικό
Πωρόλιθος
Θέση
Αίθουσα αρχαϊκής Ακρόπολης
Τμήματα γλυπτών που αποδίδονται στη διακόσμηση του ενός από τα δύο αετώματα του Εκατόμπεδου, πιθανότατα του δυτικού. Τα περισσότερα βρέθηκαν το 1888 στα ανατολικά και τα νοτιανατολικά του Παρθενώνα, συγκολλήθηκαν και συμπληρώθηκαν με γύψο. Το κεφάλι του Ηρακλή βρέθηκε το 1938 στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης.
Το αέτωμα αποτελείται από τρία συμπλέγματα που εικονίζουν ισάριθμες συγκρούσεις. Στο κεντρικό, δύο τεράστια λιοντάρια κατασπαράζουν ταύρο, θέμα ιδιαίτερα αγαπητό στη διακόσμηση των πρώιμων αρχαϊκών ναών, με καταβολές από την τέχνη της Εγγύς Ανατολής. Στο αριστερό σύμπλεγμα ο Ηρακλής παλεύει με τον Τρίτωνα, ενώ στο δεξί μία όρθια μορφή, ντυμένη με κόκκινο ιμάτιο, αντιμετωπίζει τον ονομαζόμενο «τρισώματο δαίμονα». Πρόκειται για ένα φτερωτό πλάσμα που αποτελείται από τρεις γενειοφόρες ανδρικές μορφές, οι οποίες από τη μέση και κάτω μετατρέπονται σε φίδια πλεγμένα μεταξύ τους. Στα χέρια κρατούν τα σύμβολα των τριών στοιχείων της φύσης: του νερού (κυματισμός), της φωτιάς (κεραυνός) και του αέρα (πουλί). Το τέταρτο στοιχείο, η γη, συμβολίζεται με τα φιδίσια σώματα που έρπουν στο έδαφος. Οι οπές με τα υπολείμματα μολύβδινων συνδέσμων στο στήθος και τους βραχίονες των μορφών θα χρησίμευαν για τη στερέωση μικρότερων φιδιών, όπως το Ακρ. 41. Η ταυτότητα του «τρισώματου δαίμονα» παραμένει ασαφής. Ορισμένοι μελετητές αναγνωρίζουν τον θαλάσσιο δαίμονα Νηρέα, ενώ άλλοι τον Τυφώνα, γιο της Γης και του Ταρτάρου. Αν πρόκειται για τον Τυφώνα τότε η μορφή που στέκεται μπροστά του θα πρέπει να είναι ο Δίας, ο οποίος, σύμφωνα με τον μύθο, τον εξολόθρευσε με τους κεραυνούς του.
Η σύνθεση του αετώματος ζωντανεύει με εγχάρακτες και ανάγλυφες λεπτομέρειες και πολύχρωμη ζωγραφιστή διακόσμηση: μαύρο, κόκκινο, μπλε και ώχρα είναι τα χρώματα που κυριαρχούν. Πρόκειται για έργο κάποιου μεγάλου γλύπτη, που χειριζόταν με άνεση τους πλαστικούς όγκους των μορφών. Πιστεύεται ότι οι συγκρούσεις που απεικονίζονται εδώ δήλωναν την προσπάθεια των ανθρώπων να καθυποτάξουν τα στοιχεία της φύσης ενώ ταυτόχρονα προκαλούσαν δέος απέναντι στο μεγαλείο και τη δύναμη των θεών.
Το αέτωμα επιστέφεται με πώρινο γείσο (Ακρ. 4572, Ακρ. 22, Ακρ. 22 α, Ακρ. 22 β, Ακρ. 22 γ) και μαρμάρινη σίμη (Ακρ. 126, Ακρ. 3902, Ακρ. 3949, Ακρ. 3958, Ακρ. 3965, Ακρ. 4067).
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας
Η χρήση των δεδομένων σας περιγράφεται στις ρυθμίσεις απορρήτου