ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Το Ερέχθειο

Το Ερέχθειο είναι ένα σύνθετο οικοδόμημα, που κατασκευάζεται την τελευταία εικοσαετία του 5ου αι. π.Χ. σε σχέδια του Μνησικλή. Αντικαθιστά στη λειτουργία του τον Αρχαίο Ναό της Αθηνάς Πολιάδας, τμήμα του οποίου είχαν καταστρέψει οι Πέρσες εξήντα χρόνια νωρίτερα. Το νέο κτήριο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ανατολικό είναι αφιερωμένο στην Αθηνά και στεγάζει το ξύλινο λατρευτικό της άγαλμα, ενώ το δυτικό, που είναι χαμηλότερο, είναι αφιερωμένο στη λατρεία του Ποσειδώνα-Ερεχθέα, του Ηφαίστου και του Βούτη, αδελφού του Ερεχθέα.

Στην ανάγκη να στεγαστούν όλες αυτές οι λατρείες αλλά και στην ανωμαλία που παρουσιάζει το έδαφος στο σημείο αυτό, οφείλεται και το ιδιόρρυθμο σχήμα που έδωσε ο αρχιτέκτονας στον ναό. Επιπλέον έπρεπε να προστατέψει τα ιερά σημάδια της διαμάχης του Ποσειδώνα και της Αθηνάς για την κυριαρχία της Αθήνας: την ελιά που χάρισε η Αθηνά στην πόλη, το σημάδι της τρίαινας του Ποσειδώνα και την πηγή με το αλμυρό νερό που ανάβλυσε με το χτύπημα του βράχου.

Το κύριο οικοδόμημα και τη βόρεια πρόσταση (προστέγασμα) περιτρέχει ζωφόρος διακοσμημένη με μορφές θεών, ηρώων και θνητών που συνθέτουν πιθανώς σκηνές σχετικές με τους μύθους και τις λατρείες στο Ερέχθειο. Οι μορφές είναι σχεδόν ολόγλυφες, δηλαδή δουλεμένες σε όλες τις πλευρές. Είναι λαξευμένες σε λευκό μάρμαρο Πάρου και στερεωμένες με μεταλλικούς συνδέσμους πάνω σε πλάκες από γκρίζο λίθο Ελευσίνας.

Η νότια πρόσταση του Ερεχθείου είναι η περισσότερο γνωστή. Την οροφή της στηρίζουν, αντί για κίονες, έξι αγάλματα Κορών, οι περίφημες Καρυάτιδες. Πέντε από αυτές βρίσκονται στο Μουσείο Ακρόπολης, τοποθετημένες σε ειδικό εξώστη και ορατές από παντού. Η θέση της έκτης, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, έχει παραμείνει κενή.

ΕΙΚΟΝΕΣ


ΒΙΝΤΕΟ


ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας

Η χρήση των δεδομένων σας περιγράφεται στις ρυθμίσεις απορρήτου